Hoe maak ik een klassieke ratatouille?
Het gerecht ratatouille komt van oorsprong uit de Provence en smaakt heerlijk op warme dagen. Ratatouille is goed te combineren met brood, pasta of rijst. Je kunt het zowel koud als warm eten. Houd het gerecht lekker basic en traditioneel. Tomaten, courgette, aubergine, ui en knoflook. Voor wat extra kleur kun je twee soorten courgette en ui kiezen. Het oog wil ook wat. Om er je eigen draai aan te geven kun je verse, groene kruiden kiezen die jij lekker vindt, zoals rozemarijn, tijm, oregano. Voeg wat ansjovis toe en rasp je lievelingskaas over de groente. Je kunt ratatouille zowel als bijgerecht als hoofdgerecht serveren. Combineer het met krokante ovenaardappels en gebraden kip, of een lekker visje. Om te zorgen dat de groenten hun structuur behouden kun je de ratatouille in de over garen.
Ingrediënten 4 personen
- 1 aubergine
- 1 kleine courgette
- 1 rood pepertje (facultatief)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblaadje
- enkele takjes verse tijm
- enkele takjes verse dragon
- enkele verse takjes oregano
- 500 gram tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 uien
- 2 kleine tomaten
Benodigde tijd: 2 uren.
Bereiding: klassieke ratatouille uit de Provence (4 personen)
- Groente snijden
Maak alle groenten en de knoflook schoon en snijd in grove stukken.
- Bak de groenten
Zet een grote pan met de olijfolie op het vuur en bak er de knoflook en de groenten in.
- Tomatenblokjes toevoegen
Kruid met peper en zout en voeg de tomatenblokjes, laurier, tijm, dragon en oregano toe.
- Laat 10 à 15 minuten stoven
Laat nog 10 à 15 minuten op een laag vuurtje stoven zonder al te veel te roeren zodat de groenten mooi heel blijven.
- Afwerking
Werk af met enkele plukjes verse kruiden.
Kooktip
Goed om te weten: ratatouille mag je gerust een dag van tevoren maken. De smaken kunnen zich zo goed vermengen. Wil je dat de groenten hun structuur meer behouden? Leg dan de groenten om en om in een ovenschaal en bereid het gerecht in de oven.
Bon appétit!