Recept voor gebakken mosselen met verse kruiden uit de Provence
Mosselen ik ben er gek op! Je kunt mosselen koken met knoflook, sjalotjes, bouquet garni, peterselie en droge witte wijn, dit noemen de Franse “moules marinière”. Of de Normandische variant met verse slagroom “moules à la crème”. Maar wist je dat gebakken mosselen ook een delicatesse zijn? Speciaal voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken deel ik het recept voor gebakken mosselen met verse kruiden uit de Provence. De lekkerste mosselen voor dit gerecht zijn absoluut de kleine Bouchot Mosselen uit Bretagne. Zeeuwse Mosselen (groter dan de Bretonse variant) zijn ook prima geschikt voor dit typische Franse gerecht.
Ingrediënten 4 personen
- 2 kg Bouchot Mosselen (uit Bretagne);
- een paar takjes verse tijm;
- naaldjes van 1 takje rozemarijn;
- paar takjes peterselie;
- 4 tenen verse knoflook;
- handje zwarte peperkorrels;
- 3 el Druivenpitolie (uit de Provence) en
- 1 el roomboter.
Voorbereiding
Een kleine en een grote koekenpan. Controleer de Bouchot Mosselen op open en kapotte exemplaren. Spoel de mosselen kort onder koud stromend water schoon. Rits blaadjes van de tijm, snijd de rozemarijnnaaldjes en de peterselie fijn. Pel de tenen knoflook en blancheer ze kort in kokend water, spoel ze af en blancheer ze nogmaals. Het gerecht vraagt om de knoflooksmaak, niet om de scherpte. Halveer de tenen en wip met een mesje de kernen eruit (deze maken de knoflook scherp). Snijd de knoflookteentjes fijn.
Bereiding
- Verhit de klein koekenpan droog op hoog vuur en rooster de peperkorrels maximaal 20 seconden; schud de pan een paar keer. Door verhitting komt de etherische olie uit de peperkorrels goed los.
- Doe de peper in een lege pepermolen. Je kunt de peperkorrels maar eenmaal verhitten en moeten direct worden gebruikt.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur met de olie en roomboter. Zorg dat de boter niet verbrandt.
- Verdeel een laag mosselen in de grote koekenpan, de mosselen moeten allemaal contact maken met de bodem van de pan. Wacht tot de mosselen open gaan.
- Voeg tijm, rozemarijn, knoflook, en vers gemalen zwarte peper toe.
- Schud de pan zoals bij pannenkoeken, hierdoor komen de mosselen goed met het vocht en de kruiden in contact.
- Meng tenslotte de peterselie erdoor en dien direct op een voorverwarmend bord op.
Bon appétit!