Hoe maak ik een Franse preisoep?
In dit soeprecept lees je stap voor stap hoe je de lekkerste preisoep kunt maken. Preisoep is een echte Franse klassieker. Preisoep is lekker en gezond en helemaal niet moeilijk om te maken. Een overheerlijk soepje dat je snel én voordelig op tafel kan toveren!
Ingrediënten preisoep, 4 personen
- 500 gram verse prei
- 100 gram gezouten boter
- 4 kruimige aardappelen (Doré, Eigenheimer, Irene)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel bloem
- 750 ml kippenbouillon (circa twee bouillon blokjes)
- 200 ml (kook)room
- 1 bosje verse bieslook
- Zout en peper om op smaak te brengen
Benodigdheden
- Soeppan, ons favoriete pannen zijn de pannen van Le Creuset.
- Scherp keukenmes.
- Krachtige staafmixer om de soep fijn te malen.
Bereiding van een Franse romige preisoep
Benodigde tijd: 30 minuten.
Hoe maak ik preisoep voor 4 personen?
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Aardappels in blokjes snijden
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snipper het teentje knoflook.
- Prei snijden en aanfruiten
Snijd de prei in halve ringetjes en fruit deze in 100 gram boter.
- Bloem en knoflook toevoegen
Schep de eetlepel bloem bij de prei, gevolgd door de fijngehakte knoflook en gaar de knoflook in circa 2 minuten mee.
- Kippenbouillon en aardappelblokjes toevoegen
Blus de aangefruite prei met bloem en knoflook af met de kippenbouillon en voeg dan de aardappelblokjes toe. Kook de soep op zacht vuur circa 10 tot 15 minuten door.
- Fijnmalen met staafmixer
Gebruik na het koken de staafmixer om het geheel te malen tot een glad geheel.
- Room en bieslook toevoegen
Maak de soep af met wat peper & zout en een scheutje (kook)room. Snijd de bieslook fijn en garneer er de preisoep mee.
Serveer de preisoep met het Frans stokbrood.
Vegan preisoep
Hoe maak ik een vegan preisoep? Het maken van een vegan preisoep is eenvoudig. Vervang de boter en (kook)room door plataardige boter en (kook)room en gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
Variatietip
Roer een beetje Roquefort door de soep voor een extra Frans tintje. Je kunt ook een 1/2 theelepel nootmuskaat en/of wat gebakken spekjes (bacon) toevoegen aan de soep.