kerstmarkt straatsburg met kathedraal elzas shutterstock 355233524, kerstmarkt in Straatsburg

8x Doen tijdens de kerstmarkt in Straatsburg (Strasbourg)

Wil je deze winter de kerstmarkt van Straatsburg bezoeken? Van woensdag 27 november tot en met vrijdag 27 december 2024 wordt de stad volledig gehuld in kerstsferen. De kerstmarkt van Straatsburg is een religieuze traditie die al bestaat sinds 1570. Het is daarmee de oudste kerstmarkt in Frankrijk en één van de oudste in Europa! Straatsburg draagt zelfs de naam van de “hoofdstad van Kerstmis”. In het verleden vond de kerstmarkt plaats bij de de kathedraal en duurde deze maar drie dagen. Tegenwoordig vind je door de hele stad meer dan 300 kraampjes en duurt de kerstmarkt een hele maand. Wandel door de stad en ontdek de verschillende kerstmarkten op de verschillende pleinen, de prachtige gedecoreerde vakwerkhuizen, sfeervol verlichte straten en leuke kerstkraampjes.

LEES OOK: 11 Leuke hotels in Straatsburg

1. Bezoek de kerstmarkt op Place Broglie (Christkindelsmärik)

Christkindelsmarik kerstmarkt straatsburg elzas st 2072904812, kerstmarkt in Straatsburg

De Christkindelsmärik op Place Broglie is dé iconische kerstmarkt van Straatsburg die al bestaat sinds 1570. De kerstmarkt is door de eeuwen heen verplaatst van het voorplein van de kathedraal naar onder andere het Place du Château en Place Kléber. Sinds 1871 vormt het Place Broglie het decor van de traditionele kerstmarkt. Je vindt er een sfeervolle mix van handgemaakte cadeaus, kerstdecoraties en lokale lekkernijen zoals “Bredele” koekjes en warme glühwein. Wandel onder de beroemde boog van de markt door, terwijl de geur van kaneel en Elzasser specialiteiten zoals choucroute en tarte flambée je omringen. De Christkindelsmärik is een echte must-visit om de authentieke kerstsfeer in Straatsburg te ervaren.

Tip! Verken de kerstmarkten van Straatsburg onder leiding van een lokale gids die je alles vertelt over de traditionele Elzasser kerst. Onderweg proef je lokale specialiteiten, zoals glühwein, pretzels en tulband. Bekijk prijzen & beschikbaarheid.

2. Maak een wandeling door Grande Île & La Petite France

kerst in wijk Petite France Straatburg Elzas shutterstock 794624632, kerstmarkt in Straatsburg

Deze historische wijk van Straatsburg is tijdens de feestdagen prachtig versierd. Je kunt wandelen door pittoreske straten en genieten van de lichtjes en versieringen, vooral in de wijk La Petite France. Deze wijk kent romantische bruggen en oude vakwerkhuizen die in de decembermaand feestelijk worden versierd. De gevels van de vakwerkhuizen worden verlicht, en er hangen kerstkransen, lichtjes en feestelijke versieringen overal in de straten. Daarnaast zijn er vaak kleine kraampjes te vinden met lokale specialiteiten en ambachtelijke producten en wordt er muziek gespeeld, wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer. ’s Avonds wanneer de lichtjes op het water weerkaatsen, is het een magische plek om je dag te eindigen met een romantische wandeling.

3. Beklim de klokkentoren van de kathedraal

Bezoek zeker de indrukwekkende Notre-Dame kathedraal, die prachtig is verlicht en versierd rond Kerstmis. Vergeet niet de astronomische klok in de kathedraal te bekijken en, als je wilt, één van de kerstmissen bij te wonen. Daarnaast is het een absolute aanrader om het uitzicht vanaf de klokkentoren te bewonderen. Na het beklimmen van de 332 treden wordt je beloond met een uniek panorama waarbij de daken van de middeleeuwse gebouwen tegen de verlichte pleinen en straten afsteken. Het uitzicht is werkelijk waar magisch en het voelt even alsof je in een kerstfilm bent beland. Aan de voet van de kathedraal ligt ook een kerstmarkt, waar je onder andere leuke souvenirs kunt kopen. In de Middeleeuwen, nog voor het ontstaan van de Chrìstkìndelsmärik, werd hier op 6 december de “Klausenmärik”, oftewel de Sinterklaasmarkt, gehouden.

Hotel tip! Hotel des Arts – Centre Cathédrale is een goed en betaalbaar hotel op 2 minuten lopen van de kathedraal. Zodra je het hotel verlaat, loop je gelijk de gezellige straatjes in.

4. Bewonder de kerstboom op Place Kléber

kerstboom place kleber straatsburg kerstmarkt elzas shutterstock 235973029, kerstmarkt in Straatsburg

Op Place Kléber schittert elk jaar een enorme kerstboom van meer dan 30 meter hoog, zorgvuldig uitgekozen uit de Elzasser bossen. Deze gigantische boom is versierd met honderden lichtjes en speelt al eeuwenlang een centrale rol in de kersttradities van Straatsburg. Ooit lieten de rijke inwoners van de stad geschenken achter aan de voet van de boom voor de armen. Tegenwoordig zamelen de kraampjes op dit plein geld in voor goede doelen, zoals het Rode Kruis en Artsen zonder grenzen. Ga hier dus zeker langs om de kerstboom te bewonderen, een verantwoorde aankoop te doen en te genieten van Elzasser specialiteiten. En vergeet geen foto te maken bij de prachtig versierde boom!

5. Kerstshoppen in Straatsburg

kerstmarkt straatsburg elzas shutterstock 517838284, kerstmarkt in Straatsburg

Tijdens de kerstperiode is Rue des Grandes Arcades een van de leukste straten om te winkelen in Straatsburg. Deze centrale winkelstraat ligt aan Place Kléber en biedt een mix van bekende winkelketens, boetieks en gezellige cafés. De straat is prachtig versierd met kerstverlichting en decoraties, waardoor het een feestelijke sfeer heeft. Het populairste winkelcentrum is Place des Halles. Hier vind je grote winkelketens en bekende merken. Voor de luxere merken moet je naar Rue de la Mésange en de Rue des Orfèvres. Hier vind je de luxe boetieks en winkels, perfect voor wie op zoek is naar iets speciaals. Beide straten zijn ideaal om kertstinkopen te doen of om gewoon lekker te windowshoppen en te genieten van de betoverende sfeer.

6. Boottocht maken over de Ill

boottocht door la Petite France Straatsburg met kerst elzas shutterstock 2397517537, kerstmarkt in Straatsburg

Iets wat erg leuk om te doen is tijdens een paar dagen kerstmarkt in Straatsburg is een boottocht over de rivier de Ill. De vele kanalen en rivieren in Straatsburg lenen zich uitstekend voor een rondvaart en de boten van de maatschappij Batorama varen het hele jaar door. In een overdekte en verwarmde boot kun je de karakteristieke vakwerkhuizen, lichtjes en kerstversiering bewonderen vanaf het water. Tijdens de rondvaart krijg je een gratis audiogids en zul je dingen zien die je andere nooit waren opgevallen. Kom meer te weten over de geschiedenis terwijl je geniet van een ontspannende tocht. Goed om te weten is dat er maar één aanbieder is en dat is Batorama. De boten vertrekken vanaf het Place du Vieux Marché au Poisson en kaartjes zijn zowel online als ter plekke te koop.

Hotel tip! Hôtel le Grillon is een knus 3-sterrenhotel tussen het station en het oude stadscentrum van Straatsburg.

7. Eten bij een windstub

Alsatian winstub restaurant in Straatsburg Elzas shutterstock 2501150173, kerstmarkt in Straatsburg

De winstub is een traditioneel Elzasser restaurant waar je eet in een ongedwongen, huiselijke sfeer aan tafels gedrapeerd met rood geblokte tafelkleden. Het is dé manier om de lokale keuken te ontdekken in een intieme, rustieke en gezellige omgeving. Het is in de restaurants soms zelfs rumoerig, maar dat maakt deel uit van de charme van de ervaring!

Het woord ‘winstub’ is samengesteld uit twee woorden: ‘win’ van wijn en ‘stub’ van kamer. De winstubs waren oorspronkelijk gericht op de arbeidersklasse; het waren plekken waar wijnmakers hun overtollige voorraad verkochten door op hun eigen terrein restaurants uit te baten. In een gezellige, rustieke setting werd wijn geserveerd in kruiken, onder het genot van huisgemaakte lokale specialiteiten. Nu zijn de winstubs de ideale plek om de traditionele keuken van de Elzas te ervaren. Proef gerechten zoals Grumbeerekiechle (aardappelpannenkoekjes), Lewerknepfle (leverknoedels), Bibeleskäs (romige witte kaas op smaak gebracht met knoflook en kruiden) en choucroute (Elzasser zuurkool).

De wijnen die vergezeld gaan met de maaltijden zijn ter plaatse in de Elzas gemaakt. In sommige Winstubs in Straatsburg kun je zelfs van je wijn genieten in een typisch klein Elzasser glas: de rutscherle. Deze kleine glazen zonder steel werden traditioneel gebruikt om wijn uit te drinken, terwijl de fragielere glazen met steel werden bewaard voor feestelijke gelegenheden. ‘Rutscha’ betekent schuiven en geeft aan op welke manier de glazen werden gebruikt. De glazen werden over de tafel werden geschoven om alle gasten te bedienen.

hotel leonor strasbourg kerst, kerstmarkt in Straatsburg

Hotel tip Strasbourg ★★★★

Hôtel LÉONOR is een luxe hotel met een goede ligging in het historisch centrum van Straatsburg.

Bekijk hotel

Eten in een windstub is dus echt een must als je de authentieke Elzas wilt ervaren. Een paar bekende windstubs zijn Le Clou, Au Pont Corbeau en Chez Yvonne. Chez Yvonne bestaat al sinds 1873 en werd veel bezocht door beroemdheden. Daarnaast is het restaurant vooral beroemd omdat Jacques Chirac en Helmut Kohl elkaar hier na de oorlog onmoetten om onder het genot van een maaltijd te spreken over de Frans-Duitse vriendschap en de opbouw van Europa. Wil je eten bij een windstub, zorg er dan voor dat je van te voren reserveert, want de want de restaurants zitten vaak het hele jaar door vol (zelfs doordeweeks en in de winter!).

8. Maak een wijntour vanuit Straatsburg

wijn proeven shutterstock 1507630964, kerstmarkt in Straatsburg

Nog zoiets typisch ‘Elzas’ zijn de Elzasser wijnen. De Elzas staat naast haar kerstmarkten en pittoreske dorpjes immers ook bekend als wijnstreek met uitgestrekte wijngaarden en uitstekende wijnen. Verblijf je rond de kerstperiode meerdere dagen in Straatsburg, dan is dit de uitstekende gelegenheid om een wijntour te maken. Vanuit de stad worden diverse wijntours door de Elzas georganiseerd, bijvoorbeeld van een hele of een halve dag. Tijdens de tour bezoek je meerdere wijnhuizen en leer je over de verschillende soorten wijn uit de Elzas. En natuurlijk mag je de wijnen ook proeven!

Bekijk wijntours vanuit Straatsburg

Zoek je een camping in de buurt van Straatsburg? CityKamp Camping de Strasbourg is het hele jaar geopend en ligt op 10 minuten fietsen van het centrum van Straatsburg.

Meer inspiratie voor je verblijf in Straatsburg

Veelgestelde vragen over de kerstmarkt in Straatsburg

Wanneer is de kerstmarkt in Straatsburg?

De kerstmarkt in Straatsburg vindt dit jaar plaats van 27 november tot en met 27 december 2024.

Wat zijn de beste hotels in Straatsburg?

De beste hotels in Straatsburg vind je door op Booking.com te zoeken naar hotels met de beste beoordelingen. Wij zetten een greep van mooie hotels in Straatsburg voor je op een rij, van basic tot luxe. Bekijk de 10 leuke hotels in Straatsburg.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Tiny House in Reux 3, kerstmarkt in Straatsburg

De 10 mooiste tiny houses in Noord-Frankrijk

Op zoek naar een tiny house in Noord-Frankrijk? Wij zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rijtje, van eenvoudig tot zeer luxe.