Port Grimaud haven Shutterstock 2447826431, Port Grimaud

10 x te doen op vakantie in Port Grimaud

Ontdek activiteiten voor je vakantie in Port Grimaud

Port Grimaud, aan de prachtige Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk, is een unieke en betoverende bestemming in de Var die vaak wordt omschreven als het ‘Venetië van Frankrijk’. Het is de voorhaven en badplaats van de Franse vestingstad Grimaud. Port Grimaud, ontworpen door de beroemde architect François Spoerry, is een waar paradijs voor liefhebbers van waterwegen, kleurrijke huizen en sfeervolle steegjes. Of je nu een cultuurliefhebber bent, een strandganger, of gewoon op zoek bent naar een ontspannen vakantie; deze waterstad heeft voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee langs 10 onmisbare activiteiten tijdens een vakantie in Port Grimaud. Zet je schrap voor een onvergetelijke reis door een van de meest bijzondere plekken aan de Franse Rivièra!

1. Bezoek Église Saint-François d’Assise, de kerk van Port Grimaud

Église Saint-François d'Assise - Port Grimaud

De kerk Saint-François d’Assise in Port Grimaud, ontworpen door François Spoerry, vormt het hart van deze pittoreske waterstad. Geïnspireerd door de robuuste stijl van de kerk van Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue, straalt het gebouw een massieve en imposante sfeer uit. Binnen is het schip eenvoudig en sober, maar het wordt verfraaid door de spectaculaire glas-in-loodramen van de kunstenaar Victor Vasarely, die de beweging van de zon door de dag heen verbeelden.

Deze oecumenische kerk, gebouwd tussen 1969 en 1973, biedt niet alleen spirituele diensten voor verschillende christelijke denominaties, maar ook een prachtig panoramisch uitzicht vanaf de top van de kerktoren over Port Grimaud, de Golf van Saint-Tropez en het omliggende landschap. Daarbij is het bijzonder dat architect Spoerry zelf begraven is in de kerk. Al met al is het een bijzonder monument dat de geschiedenis en ziel van Port Grimaud belichaamt.

Op vakantie naar de Var? Doe inspiratie op bij TUI! Hier vind je tips rondom vervoer en accommodaties.

2. Geniet van een adembenemend uitzicht vanaf het Kasteel van Grimaud

Kasteel van Grimaud

Het Kasteel van Grimaud, majestueus gelegen op een heuveltop, biedt een fascinerende blik op de middeleeuwse geschiedenis en architectuur van vestingstadje Grimaud. Gebouwd in de 11e eeuw door de monniken van Saint-Victor de Marseille, speelde dit versterkte kasteel een cruciale rol in de verdediging van de regio. Het domineerde de Vallée de la Garde en bood een strategisch uitzicht over de Golf van Saint-Tropez.

Door de eeuwen heen werd het kasteel bewoond en uitgebreid door verschillende adellijke families, waaronder de graven van de Provence en later de familie de Castellane. Tijdens de Franse Revolutie raakte het kasteel in verval, maar restauraties sinds de jaren 1980 hebben ervoor gezorgd dat het vandaag de dag een belangrijke culturele trekpleister is. Je kunt er genieten van een adembenemend uitzicht en je onderdompelen in de rijke geschiedenis van deze indrukwekkende ruïne.

Tip: ontdek de voorhaven Port Grimaud en het middeleeuwse dorp Grimaud per trein. Tijdens deze tour door het Franse platteland leer je meer over de lokale middeleeuwse geschiedenis en kom je onder andere langs het Kasteel van Grimaud. Bekijk tickets.

3. Loop langs de jachthaven van Port Grimaud met mediterrane huizen

Port Grimaud jachthaven

Natuurlijk is het ook een aanrader om te wandelen door de jachthaven van Port Grimaud. Deze bruisende haven heeft maar liefst 2000 aanlegplaatsen voor boten en 7 kilometer aan kanalen. Het waterdorp, erkend als erfgoed van de 20e eeuw, is grotendeels autovrij en toegankelijk voor voetgangers, wat bijdraagt aan de serene sfeer. Je kunt hier onder andere prachtige mediterrane huizen met eigen aanlegsteigers en indrukwekkende jachten bezichtigen. Ook kun je een bezoek brengen aan een van de gezellige restaurantjes in de haven, zoals La Table du Mareyeur met heerlijke zeevruchten.

LEES OOK: 5 x mooie natuurhuisjes in de Var

4. Bezichtig de charmante Saint-Roch windmolen uit de 16e eeuw

Saint-Roch windmolen - Grimaud

De Saint-Roch windmolen, een historische bezienswaardigheid in Grimaud, dateert uit de 16e eeuw en getuigt van de rijke agrarische geschiedenis van de regio. Oorspronkelijk bekend als de molen van La Gardiole, kreeg het zijn huidige naam in de 17e eeuw na de bouw van de nabijgelegen Saint-Roch kapel. De molen is een van de vier windmolens van de stad en speelde een belangrijke rol in de meelproductie. Hoewel de molen begin 20e eeuw stopte met functioneren, werd hij in de jaren 90 gerestaureerd.

Vandaag de dag is de molen een populaire toeristische attractie, vooral tijdens het jaarlijkse Fête du Moulin et du Petit Patrimoine in juni. Tijdens dit festival kun je genieten van traditionele Provençaalse dansen en versgebakken brood. Al met al biedt de molen een fascinerend inzicht in de technieken van het plattelandsleven in vervlogen tijden en blijft het een symbool van het lokale erfgoed.

Hotel Le Verger Maelvi 1, Port Grimaud

Hoteltip!

Hotel Le Verger Maelvi is een prachtig hotel in Grimaud aan de oever van rivier de Giscle. Het hotel heeft onder andere een verwarmd zwembad en een pergola met uitzicht op de bergketen Massif de Maures. Met 5 minuten rijden van Hotel Le Verger Maelvi ben je bij de Saint-Roch windmolen en met 15 minuten rijden in Saint-Tropez.

Bekijk het hotel

5. Beleef een fijne stranddag op Plage De Port Grimaud Sud

Kust van Port Grimaud Shutterstock 2287186201, Port Grimaud
De kust van Port Grimaud

Plage De Port Grimaud Sud, aan de zuidkant van de beroemde lagunestad, is een rustig en schilderachtig strand met fijn zand en helder water. Het strand is toegankelijk via een wandeling vanaf de parkeerplaats bij het toeristenbureau. Het uitzicht op Saint-Tropez aan de overkant van het water en de charmante huizen van Port Grimaud aan de achterzijde voegen een uniek decor toe aan je strandervaring. Het strand is het hele jaar door open, maar heeft beperkte zwemzones van 15 juni tot 15 september. Ook bevat Plage De Port Grimaud Sud een keurmerk voor zwemwaterkwaliteit. Een ideaal strand dus voor een heerlijke dag vol ontspanning in de zon!

Campingtip in Grimaud! Camping des Mûres is een strandcamping aan zee met uitzicht op Saint-Tropez. De camping heeft onder andere een sportterrein en restaurant.

6. Maak een wandeling langs de Pont des Fées, een middeleeuws aquaduct

Pont des Fées - Grimaud

De Pont des Fées is een betoverend middeleeuws aquaduct net buiten Grimaud, te midden van prachtige natuur. Dit 16e-eeuwse bouwwerk, oorspronkelijk gebouwd om water naar het dorp te brengen, overspant de rivier La Garde en geeft een unieke kijk op historische waterbeheerstechnieken. De brug, omgeven door de groene schoonheid van het Massif des Maures, is perfect voor wandelingen. Met legendes over feeën die molenaars hielpen, voegt de Pont des Fées een magische dimensie toe aan de rijke geschiedenis van Grimaud. Bezoekers kunnen de brug het hele jaar door gratis verkennen, met verschillende wandelroutes die de brug verbinden met andere historische locaties zoals de Moulin Saint-Roch en het Château de Grimaud.

7. Ga vanaf Port Grimaud met de boot naar Saint-Tropez

Saint-Tropez

Zin in een leuk uitstapje vanaf Port Grimaud? Ga dan een dagje naar beroemde Saint-Tropez! Dit kun je doen met de auto, maar ook met de veerboot vanaf Port Grimaud. Saint-Tropez is een glamoureuze havenstad die jaarlijks miljoenen toeristen trekt met zijn luxueuze jachten en prachtige stranden, zoals Plage de Pampelonne en Plage de L’Escalet. Ook is het pittoreske stadscentrum met zijn charmante straatjes en kleurrijke markten een bezoekje waard. Verder kun je vanaf de citadel genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en kustlijn.

Een dagje naar Saint-Tropez? Bekijk hier een aantal leuke bezienswaardigheden.

8. Ontdek Chapelle des Pénitents, een kapel met diverse beelden

Chapelle des Pénitents - Grimaud

De Chapelle des Pénitents in Grimaud, ook bekend als Notre-Dame du Coulet, is een historische kapel die dateert uit 1482. Deze kapel, gelegen bij een van de ingangen van het dorp, diende als hoofdkwartier van de congregatie van Witte Penitenten, die zich inzetten voor hulp aan de behoeftigen. Binnenin de kapel vind je een 17e-eeuws altaarstuk en een Pietà van Paul-Emile Barberi uit 1808, evenals de relikwieën van Sint Theodore en diverse beelden, waaronder Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. De kapel, een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur, is een belangrijk monument in Grimaud en organiseert jaarlijks klassieke muziekconcerten waarbij je kunt genieten van de serene en historische ambiance.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Var

9. Leer meer over de geschiedenis van Grimaud in Musée du Patrimoine

Het Musée du Patrimoine in Grimaud geeft een fascinerende inkijk in het leven en de tradities van de Provençaalse bevolking van vroeger. Gevestigd in historische gebouwen zoals een oude smederij en een oliemolen uit de 16e eeuw, toont het museum een uitgebreide verzameling voorwerpen en gereedschappen die de dagelijkse activiteiten van weleer illustreren. Je ontdekt hier hoe de bewoners van de Golf van Saint-Tropez leefden, met tentoonstellingen over de kurkindustrie, olijfolieproductie, bosbeheer en wijnbouw. De verschillende verdiepingen van het museum bevatten reconstructies van traditionele woonruimtes, compleet met kostuums en scènes uit het dagelijks leven, waardoor de rijke geschiedenis van Grimaud tot leven komt.

Domaine des Naiades, Port Grimaud

Campingtip!

Domaine des Naïades is een familiecamping in Grimaud met een zwembadcomplex en Nederlandse animatie. Je kunt er genieten van een sfeervol restaurant en het strand op slechts 900 meter afstand.

Bekijk de camping

10. Verken Place Neuve, een gemeenschappelijk plein met een fontein

Place Neuve - Grimaud

Het plein Place Neuve, in het hart van Grimaud, is een historische en culturele spil van het dorp. Ook is het een symbolische plek, dankzij de prominente fontein die de lange strijd van de gemeenschap met watertekorten herdenkt. Deze fontein werd opgericht in 1886 na de voltooiing van een belangrijk waterproject, gestimuleerd door de introductie van een stoommachine in 1884 die water uit het grondwater naar het dorp bracht. Het plein is niet alleen een herinnering aan de technologische vooruitgang maar fungeert ook als een gemeenschappelijk centrum, waar het hele jaar door culturele evenementen plaatsvinden zoals het “Les Grimaldines” zomerfestival.

Op groepsvakantie naar Grimaud? Verblijf dan in een villa voor maar liefst 10 personen! Deze villa heeft onder andere een privézwembad en prachtig uitzicht op de zee en heuvels.

Meer lezen over de Var? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over een vakantie in Port Grimaud:

Hoe is het weer in Port Grimaud?

Port Grimaud, gelegen aan de Franse Rivièra, geniet van een mediterraan klimaat met lange, warme zomers en milde, vochtige winters. Deze kustplaats heeft veel zonuren en beperkte regenval, vooral tijdens de zomermaanden.

Hoe lang is het reizen naar Port Grimaud?

Vanaf Utrecht is het met de auto ongeveer 1310 kilometer en 13,5 uur rijden naar Port Grimaud.

Wat is de beste reistijd voor Port Grimaud?

De beste reistijd voor Port Grimaud is tussen mei en september, wanneer het weer meestal warm en zonnig is. Deze periode is ideaal om te genieten van de schilderachtige waterwegen, het strand en de lokale cultuur en gastronomie.

Over Isa Bulthuis

Avatar

Onze nieuwste artikelen

De perfecte wandeling om de Gorges du Verdon te ontdekken header, Port Grimaud

De perfecte wandeling om de Gorges du Verdon te ontdekken

De Gorges du Verdon is een prachtige Franse kloof. In dit artikel vertellen we je over de perfecte wandeling naar de Gorges du Verdon.