Kasteel van Luneville Shutterstock 678970177, Lorraine

10 x mooie bezienswaardigheden in Lorraine (Lotharingen)

De prachtige streek en voormalige regio Lorraine, ook wel bekend als Lotharingen, ligt in het noordoosten van Frankrijk. Van charmante middeleeuwse plaatsjes tot indrukwekkende kastelen en serene natuurgebieden; de streek heeft voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee op een reis door Lorraine en onthullen we enkele van de meest fascinerende plekken die je niet mag missen. Of je nu een geschiedenis- of natuurliefhebber bent, Lorraine zal je betoveren met zijn rijke erfgoed en unieke charme!

1. Bezichtig Kathedraal Saint-Étienne van Metz, een gotisch bouwwerk

Kathedraal van Metz

De Kathedraal Saint-Étienne van Metz is een van de meest indrukwekkende gotische bouwwerken van Frankrijk. Gelegen in het hart van Metz, op een heuvel nabij de Moezel, heeft deze kathedraal een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. De kathedraal werd gevormd door het samenvoegen van twee kerken, waarbij het schip van de Saint-Étienne werd verbonden met een oudere romaanse kerk. Het resultaat is een adembenemend gebouw met een van de hoogste schepen van Frankrijk; namelijk 41,41 meter. De Saint-Étienne staat bekend als de ‘lantaarn van de lieve heer’ vanwege de vele gebrandschilderde ramen, waaronder werken van beroemde kunstenaars zoals Hermann von Münster, Jacques Villon en Marc Chagall. Bezoekers kunnen de gotische architectuur bewonderen, de historische crypte verkennen en genieten van het serene interieur dat prachtig wordt verlicht door het kleurrijke glas-in-lood.

Tip: Ga mee met een privéwandeling door Metz! Tijdens deze rondleiding ontdek je de hoogtepunten van de stad en kom je onder andere langs de Saint-Étienne kathedraal. Boek tickets.

2. Loop door de versterkte poort in het middeleeuwse dorpje Rodemack

Rodemack, een middeleeuws dorpje in de Lorraine

Rodemack is een pittoresk middeleeuws dorpje in de Moezelstreek en behoort tot een van de “Mooiste Dorpen van Frankrijk”. Het charmante dorp ligt op een strategische locatie in het “Drie Grenzengebied”, dicht bij Duitsland en Luxemburg. De plaats, vaak aangeduid als het ‘kleine Carcassonne van Lorraine’, wordt omringd door indrukwekkende 15e-eeuwse stadsmuren van 700 meter lang. Na binnenkomst door de versterkte Sierck-poort geniet je in Rodemack van stenen geplaveide straatjes en een schat aan historische architectuur. Ook is het een aanrader om de prachtige middeleeuwse tuin Médiéval de Rodemack Garden te bezoeken. Met zijn rijke geschiedenis, serene sfeer en goed bewaard gebleven erfgoed, biedt Rodemack een fascinerende blik in het middeleeuwse verleden van de regio.

De 10 mooiste natuurhuisjes in de Grand Est

3. Verken de natuur van Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges

Parc Naturel Regional des Ballons des Vosges

Het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges is een uitgestrekt natuurpark van 3.000 km² dat zich uitstrekt over de voormalige regio’s Elzas, Franche-Comté en Lotharingen. Dit park, een van de grootste in Frankrijk, staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlijke en culturele erfgoed. Het landschap wordt gedomineerd door de “ballons” of afgeronde bergtoppen, waarvan de Grand Ballon met zijn 1.424 meter de hoogste is. Bezoekers kunnen genieten van diverse ecosystemen, zoals beboste hellingen, veenmoerassen, en het unieke Mille Étangs-plateau. De rijke fauna omvat lynxen, herten, gemzen en zelfs grijze wolven, terwijl de flora bestaat uit zeldzame planten zoals de Vogezenviooltjes en zonnedauw. Het is de ideale bestemming voor een mooie wandeling of fietstocht.

Overnachten in de Vogezen? Village Huttopia Forêt des Vosges ligt in het bos van de bergketen, aan een zwemmeer in Lorraine. Het vakantiepark beschikt onder andere over twee zwembaden en een spa.

4. Bewonder barokke architectuur in het Kasteel van Lunéville

Kasteel van Lunéville

Het Kasteel van Lunéville is een schitterend paleis in het hart van het Franse stadje Lunéville, in het departement Meurthe-et-Moselle. Dit historische monument, oorspronkelijk uit de 13e eeuw en herbouwd door hertog Leopold tussen 1703 en 1723, weerspiegelt de grandeur van het Kasteel van Versailles. Het kasteel werd beroemd onder de laatste hertog van Lotharingen, Stanislaus I Leszczyński, en was de locatie van de Vrede van Lunéville in 1801. Hoewel een verwoestende brand in 2003 aanzienlijke schade aanrichtte, is het kasteel sindsdien grotendeels gerestaureerd. Bezoekers kunnen genieten van de elegantie van de Franse tuinen, de prachtige barokke architectuur en verschillende gerestaureerde ruimtes.

Op vakantie naar Lotharingen? Laat je inspireren en bekijk mooie accommodaties op TUI.nl!

5. Ontdek charmante steegjes en schitterende pleinen in Nancy

Nancy 2 shutterstock 1214273587, Lorraine

Nancy, de historische stad van de hertogen van Lotharingen, bevat een rijkdom aan architectonisch en cultureel erfgoed. In het hart van de oude binnenstad, de Vieille Ville, vind je een wirwar van charmante steegjes rondom het hertogelijk paleis en de Grande Rue. Daarbij is een bezoek aan de oude stadspoort Porte de la Craffe en de kerk Eglise des Cordeliers, waar de graven van de hertogen van Lotharingen te vinden zijn, zeker de moeite waard. Nancy staat ook bekend om zijn schitterende pleinen uit de 18e eeuw, zoals het wereldberoemde Place Stanislas, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, Place de la Carrière en Place d’Alliance. Deze pleinen werden ontworpen door Emmanuel Héré in opdracht van Stanislas Leszczynski, de laatste hertog van Lotharingen. Nancy is tevens een centrum van de Art Nouveau, met talloze gebouwen in deze stijl, zoals de Villa Majorelle en de Brasserie Excelsior. Het rijke gastronomische aanbod, de bruisende markt op Place Charles III en de vele evenementen maken Nancy een levendige en boeiende bestemming voor elke bezoeker.

6. Maak een uitstapje naar het prachtige meer Lac de Madine

Lac de Madine

Lac de Madine, in de Franse departementen Meuse en Meurthe-et-Moselle, is een kunstmatig meer dat deel uitmaakt van het Regionaal Natuurpark Lorraine. Met een oppervlakte van 11 km² en een hoogte van ongeveer 240 meter, fungeert het als drinkwaterreservoir voor Metz en Nancy en is het een beschermd gebied. Het meer is alleen toegankelijk voor het publiek in gemeentes Nonsard-Lamarche en Heudicourt-sous-les-Côtes. Daar kun je zwemmen, aan watersporten doen of het waterpark Aquapark Madine bezoeken. Ook is Lac de Madine de ideale bestemming voor een prachtige fietstocht of wandeling langs het water. Al met al is het gebied een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, met een prachtige omgeving die uitnodigt tot ontspanning en verkenning.

Hotel du Lac de Madine, Lorraine

Hoteltip bij het meer!

Hôtel du Lac de Madine ligt op slechts 1 kilometer van Lac de Medine. Het hotel beschikt onder andere over een gastronomisch restaurant en schaduwrijk terras.

Bekijk het hotel

7. Spot wilde dieren in Parc Animalier de Sainte-Croix

Parc Animalier de Sainte-Croix

Parc Animalier de Sainte-Croix, in het hart van Regionaal Natuurpark Lorraine, is een van de meest prestigieuze dierenparken in Frankrijk en Europa. Met een oppervlakte van 120 hectare biedt het park onderdak aan meer dan 1.500 dieren van 130 verschillende soorten, waaronder 100 bedreigde diersoorten. Bezoekers kunnen hier dieren zoals wolven, beren, lynxen, en bizons in semi-vrijheid bewonderen. Het park speelt een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit en neemt deel aan verschillende Europese natuurbehoudsprogramma’s. Daarbij kun je in het dierenpark bijzonder overnachten in een ecolabel-gecertificeerde natuurlodge. Jaarlijks trekt het park meer dan 360.000 bezoekers en organiseert het educatieve activiteiten om het bewustzijn over milieuproblemen te vergroten.

10 x kleine campings in de Vogezen

8. Bezoek Ossuarium van Douaumont, een indrukwekkend WO1 monument

Ossuarium van Douaumont Shutterstock 1852677388, Lorraine

Het Ossuarium van Douaumont, gelegen nabij Verdun, is een indrukwekkend herdenkingsmonument ter ere van de 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om Verdun in de Eerste Wereldoorlog. Het monument, ingewijd in 1932, is 137 meter lang en bevat een klooster met 22 nissen waarin tombes de verschillende sectoren van het slagveld symboliseren. De kapel en de toren, ook wel ‘De Lantaarn van de Doden’ genoemd, zijn iconische onderdelen van het ossuarium. Het monument is zowel een symbool van rouw als van verzoening, met glas-in-loodramen en beelden die de gruwelen en het leed van de oorlog verbeelden. Het biedt bezoekers niet alleen een plek voor bezinning, maar ook een panoramisch uitzicht over het slagveld en een filmzaal met educatieve voorstellingen over de Slag om Verdun.

Tip: Ga mee met een rondleiding langs oorlogsoverblijfselen en -monumenten in Verdun. Tijdens deze tour ga je onder andere langs het Ossuarium van Douaumont, bekijk je overblijfselen van loopgraven en bezoek je bunkers. Boek tickets.

9. Ga met de kinderen een dagje naar pretpark Fraispertuis City

Op zoek naar een leuk uitje met de kids? Dan is Fraispertuis City, gelegen in de Vogezenvallei in Jeanménil, een aanrader. Dit attractiepark heeft een centraal thema rond het Wilde Westen en beschikt over 36 attracties, waaronder drie achtbanen en zes waterattracties. Voor de kleintjes zijn er speciaal aangepaste attracties zoals La Ronde des Rondins en Joly Jumper, terwijl de dapperen kunnen genieten van spannende ritten zoals Timber Drop, een van de steilste achtbanen ter wereld, en de Golden Driller, de hoogste vrije val-toren in staande positie. Fraispertuis City combineert het plezier van een pretpark met de charme van een thematisch Wilde Westen-dorp en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Auberge de la Cholotte, Lorraine

Overnachtingstip bij het pretpark!

Auberge de la Cholotte ligt op ongeveer 25 minuten rijden van Fraispertuis City. De accommodatie ligt bij een vijver en wordt omgeven door groen. Je kunt er genieten van een heerlijk ontbijt met onder andere biologische granen en lokaal geproduceerde jam en honing.

Bekijk de accommodatie

10. Bewonder moderne kunst in Lorraine bij Centre Pompidou-Metz

Centre Pompidou-Metz

Het Centre Pompidou-Metz, in Metz en het departement Moselle, is een modern kunstmuseum dat fungeert als een uitbreiding van het beroemde Centre Pompidou in Parijs. Het museum, dat op 12 mei 2010 werd geopend, is een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse architect Jean de Gastines. Het opvallende gebouw bevindt zich dichtbij het TGV-station van Metz en wordt gekenmerkt door een uniek, golvend dak dat doet denken aan een Chinese hoed en op ingenieuze wijze daglicht binnenlaat. Met een tentoonstellingsruimte van 5.000 m² biedt het museum onderdak aan een breed scala aan kunstvormen, waaronder beeldende kunst, architectuur en dans. De collectie, die voornamelijk afkomstig is van het Musée National d’Art Moderne in Parijs, wordt regelmatig aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen. Dit maakt het Centre Pompidou-Metz tot een dynamische en levendige plek voor kunstliefhebbers.

Tip: ga kamperen in het prachtige departement Moselle! Doe hier inspiratie op voor een charme camping.

Meer lezen over regio Grand Est? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over een vakantie in Lorraine:

Waar bestaat de Lorraine streek uit?

De voormalige Franse regio Lorraine bestaat uit de volgende departementen: Meurthe-et-Moselle, Maas, Moselle en de Vogezen.

Wat is het klimaat in de Lorraine streek?

Het klimaat in de Lorraine streek is gematigd en continentaal, zo heb je er milde zomers en koude winters. Regenval is redelijk gelijkmatig verspreid over het jaar, waarbij de gemiddelde jaarlijkse neerslag ongeveer 800-1000 milimeter is.

Over Isa Bulthuis

Avatar

Onze nieuwste artikelen

Kaysersberg shutterstock 726105388, Lorraine

Zien en doen in de Kaysersberg-vallei

In de Kaysersberg-vallei kun je genieten van wijnvelden, sierlijke dorpjes, beboste hellingen, meren en hoge bergen. In dit artikel tippen we de mooiste plekjes van dit gebied.