a lighthouse on a rocky beach

Ontdek de roze granietkust in Bretagne

Tussen Louannec en Plestin-les-Grèves, in het noorden van Bretagne, ligt de bijzondere kuststrook Côte de Granit Rose. De roze granietkust strekt zich uit over meer dan dertig kilometer en is beroemd om zijn granieten rotsformaties, die vooral bij zonsondergang een dieproze kleur krijgen. De kuststrook omvat diverse toeristische trekpleisters, zoals de vuurtoren van Ploumanac’h, het douanepad GR34, tal van eilandjes en historische bezienswaardigheden. Je kunt er heerlijk wandelen, vogels spotten, watersporten en genieten van prachtige uitzichten over de kustlijn. Ontdek in dit artikel de mooiste plekken aan de roze granietkust!

1. De vuurtoren van Ploumanac’h & Saint-Guirec

De vuurtoren van Ploumanac’h is de bekendste toeristische trekpleister en hét symbool van de Côte de Granit Rose. De vuurtoren die van hetzelfde roze graniet gemaakt is als de rotsen zul je op veel ansichtkaarten terugzien. Vlak bij ligt het dorpscentrum van Saint-Guirec, waar je diverse hotels, restaurants en winkeltjes vindt. Ook vind je hier twee stranden en een haven met een crêperie, waardoor het de ideale plek is voor een pauze of om je dag aan de Côte de Granit Rose af te sluiten. Tussen het dorpje en de vuurtoren vind je ook diverse uitzichtpunten, waar je de mooiste plaatjes kunt maken van de kust en de granieten vuurtoren. Sla deze plekken dus niet over!

Camping tip! Sandaya Le Ranolien ligt op 2 kilometer van de vuurtoren van Ploumanac’h. De camping biedt een mooi zwembadcomplex en in de buurt liggen veel leuke baaitjes.

2. Perros-Guirec & Les Sept Îles

Plage de Trestrignel in perros guirec cote de granit rose bretagne shutterstock 117143974, roze granietkust
Plage de Trestrignel in Perros-Guirec

Ploumanac’h & Saint-Guirec maken onderdeel uit van de gemeente Perros-Guirec, dat ook een uitgestrekt centrum heeft met veel mooie huizen en strandvilla’s. Aan het eind van de 19e eeuw gaf het bestuur van Perros-Guirec de opdracht om de luxueuze villa’s boven de stranden te bouwen. Ze staan bekend als “Les villas Maritimes” en zijn gebouwd in de bekende roze granieten steensoort. Je vindt in het centrum van Perros-Guirec ook een Romaanse kerk met glas-in-loodramen en de kustlijn is in totaal 13 kilometer lang met diverse baaitjes. Het grootste strand is Plage de Trestraou, waar je heerlijk kunt zwemmen, watersporten en zonnebaden. Aan het strand ligt een mooie boulevard met meerdere terrassen en een surfschool. Je hebt er bovendien een mooi uitzicht op de eilanden van Les Sept Îles, dat één van de grootste vogelreservaten van Frankrijk is. Vanuit de haven worden excursies aangeboden naar de eilandengroep.

Logis Hotel Ker Mor bretagne booking, roze granietkust

Verblijf tip! ★★★

Logis Hôtel Ker Mor ligt aan het strand van Trestraou en heeft kamers en een ontbijtzaal met uitzicht op zee.

Bekijk hotel

3. GR34 langs de roze granietkust (Sentier des Douaniers)

GR34 ook wel sentier des douaniers aan de roze granietkust in Bretagne shutterstock 1491193319, roze granietkust

Langs de roze granietkust loopt een deel van de Grande Randonnée 34. Deze langeafstandswandelroute is meer dan 2.000 kilometer lang en is een geliefde manier om de Bretonse kust te ontdekken. Het pad onstond in 1791 en werd gebruikt door patrouillerende douaniers, waardoor het ook wel bekend staat als de ‘Sentier des Douaniers’. Op de wandelroute kun je genieten van schitterende uitzichten op zee en de roze granietkust. Langs de kustlijn vind je veel parkeerplaatsen waar je de auto kwijt kunt om aan (een deel van) de wandeling te beginnen. Een absolute must tijdens je vakantie aan de Côte de Granit Rose!

4. Menhirs aan de Côte de Granit Rose

Menhir in Saint Uzec Bretagne shutterstock 182140835, roze granietkust

Op diverse plekken in Bretagne, zo ook aan de roze granietkust, vind je dolmen en mehirs. Menhirs zijn rechtopstaande rotsen die door prehistorische volken zijn gebruikt om stenen monumenten te vormen. Ze zijn een interessante bezienswaardigheid, waarvan je er zeker één moet bezoeken, zoals deze menhir van Saint-Uzec die naar schatting zo’n 4.000 – 5.000 jaar oud is. Erg indrukwekkend als je je bedenkt wie hier al die jaren wel niet allemaal moeten hebben gepasseerd. Meer menhirs aan de roze granietkust vind je in Trébeurden en Trégastel.

5. Trégastel & Château de Costaérè

Trégastel is de gemeente naast Perros-Guirec en telt schitterende stranden, granietrotsen en eilandjes. Leuk om te doen is hier het Aquarium van Trégastel bezoeken, naar het Île Renote gaan of het Château de Costaérès op het gelijknamige eilandje bekijken. Het kasteel ligt er sprookjesachtig bij en als je de kans hebt, is het leuk om er langs te varen met een bootje of een kajak. Je kunt het kasteel ook zien liggen vanaf diverse stranden, zoals het strand van Saint-Guirec. Het Île Renote wordt gekenmerkt door stapels roze granietrotsen en biedt uitzicht op de eilandenarchipel Les Sept Îles. Het is een zeer unieke plek en schitterende fotolocatie, die in de zomer menig toerist trekt.

Tip! Maak een kajaktocht naar Île Grande vanuit Trégastel. Bij Club Nautique de Trégastel kun je terecht voor uitrusting en praktische tips.

6. Trébeurden & Île Grande

Pointe de Bihit Trebeurden roze granietkust bretagne Frankrijk shutterstock 2362703315, roze granietkust
Point de vue Bihit

Trébeurden is een goede uitvalsbasis voor je vakantie aan de Côte de Granit Rose. Het plaatsje ligt aan de ingang bij de Baai van Lannion en biedt fijne stranden, mooi uitzichten en tal van watersportmogelijkheden. Zo zijn er onder meer diverse duikscholen en een zeilschool. Een plek die zeker de moeite waar is om te bezoeken is het Point de vue Bihit. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het groene schiereiland, dat prachtig afsteekt tegen de helderblauwe zee. Je kunt er een mooie wandeling met hoogteverschillen maken van ongeveer een uur.

Net boven Trébeurden ligt Île Grande, waar je nog meer bijzonder rotsformaties kunt ontdekken. Maar behalve rotsen heeft dit eiland nog veel meer te bieden. De ruige granieten kust wordt hier namelijk afgewisseld met een lieflijk duinlandschap en fijne zandstranden. Maak een mooie wandeling, ga picknicken op de rotsen en geniet van de prachtige uitzichten op zee.

7. Bezoek de historische stad Lannion

Lannion cote de granit rose bretagne shutterstock 387240667, roze granietkust

Tijdens je bezoek aan de Côte de Granit Rose is het ook de moeite waard een kijkje te nemen in de historische stad Lannion. Deze charmante stad ligt aan de oever van de rivier de Léguer en biedt een wirwar van geplaveide straatjes met elegante vakwerkhuizen, waarvan de gevels zijn bedekt met hout of leisteen. Ze laten zien hoe rijk de stad was in de middeleeuwen en de renaissance. Zelfs hier op het vasteland heeft het graniet zijn stempel gedrukt, want wil je genieten van een mooi uitzicht over de stad, dan kun je dan kun je een pittorske trap bestaande uit 142 granieten treden richting de Église de Brélévenez nemen.

8. Verblijftips voor je vakantie aan de roze granietkust

Op zoek naar een fijn verblijf voor je vakantie aan de roze granietkust? We zetten een aantal favorieten voor je op een rijtje.

Logis Hôtel Ker Mor ★★★

Logis Hotel Ker Mor roze granietkust booking, roze granietkust

Logis Hôtel Ker Mor is een 3-sterren hotel aan het strand in Perros-Guirec. Het hotel is gevestigd in een karakterstiek gebouw aan de Bretonse kust en biedt kamers met balkon en een ontbijtzaal met uitzicht op zee. Wat wil je nog meer?

Bekijk het hotel

Camping de L’Espérance ★★★

Camping de LEsperance Bretagne, roze granietkust

Op zoek naar een kleine camping aan de granietkust? Dan ben je bij Camping de L’Espérance in Trébeurden aan het juiste adres. De camping wordt door een weg gescheiden van het strand en langs de camping loopt de Sentier des Douaniers.

Bekijk de camping

Camping Sandaya Le Ranolien ★★★★★

camping sandaya le Ranolien bretagne, roze granietkust

Camping Sandaya Le Ranolien ligt op 2 kilometer van de vuurtoren van Ploumanac’h. De camping biedt een mooi zwembadcomplex en in de buurt liggen veel leuke baaitjes. Je kunt overnachten in één van de stacaravans of je tent opzetten op één van de kampeerplaatsen. Ben je op je hygiëne gesteld? Deze camping biedt ook staanplaatsen met privé sanitair op de plaats. Hoe ideaal!

Bekijk de camping

Liever overnachten in een natuurhuisje? Op Natuurhuisje.nl vind je diverse vakantiehuizen in de natuur in de buurt van de Côte de Granit Rose.

Meer blogs over Bretagne:

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Camping Le Panoramic 3, roze granietkust

De 10 mooiste campings in Bretagne aan zee

Op zoek naar een camping aan de Bretonse kust? Bekijk 10 mooie campings in Bretagne aan zee, van kleinschalig tot kindvriendelijk.