bankje met uitzicht op Falaise dAval etretat krijtrotsen normandie shutterstock 2230323185, Étretat

Ontdek Étretat & de mooiste krijtrotsen van Normandië

Étretat & de krijtrotsen van Normandië

Étretat is vooral beroemd vanwege zijn indrukwekkende witte krijtrotsen aan de Normandische kust. Ze vormden inspiratiebron voor menig schilder en hebben bijzondere vormen, waar men van alles in ziet, zoals een olifant. De rotsen zijn ontstaan uit sedimentaire afzettingen van kalkskeletten van microscopische zeedieren tijdens het Krijttijdperk en daarna gevormd door erosie. Het maakt deze plek in Normandië één van de mooiste van de hele kust van Frankrijk! En het goede nieuws is dat de kliffen prima aan te rijden zijn vanuit Nederland. Ze liggen namelijk op slechts 6 uur van Rotterdam. Ontdek in dit artikel de mooiste krijtrotsen van Normandië en wat er nog meer te doen valt in het gezellige dorpje Étretat!

Het gezellige dorpje Étretat

Étretat is een gezellig dorpje langs de kustlijn van Normandië. Het is ook wel bekend van de serie Lupin en vanaf Utrecht is het zo’n 580 kilometer rijden naar het dorp. Ooit was het een echt vissersplaatsje, maar tegenwoordig moet Étretat het vooral hebben van het toerisme. De viscultuur vind je hier echter nog steeds terug, waardoor er een hoop restaurants zijn waar je lekkere vis kunt eten. Hoewel het dorp niet groot is, moet je er echt even de tijd voor nemen. In het oude centrum loop je door kronkelige straatjes met charmante huisjes en vind je een overdekte houten markthal. Benieuwd wat er nog meer te doen is in Étretat? Verderop in dit artikel vertellen we je er meer over.

De mooiste krijtrotsen van Normandië

Nu eerst even terug naar de krijtrotsen. De hele kustlijn rondom Étretat is indrukwekkend mooi. De kliffen hebben tal van schilders geïnspireerd, waaronder Eugène Boudin, Gustave Courbet en Claude Monet. Toch zijn er een aantal hoogtepunten die je absoluut niet mag missen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Falaise d’Aval, één van de bekendste krijtrotsen van Normandië

Falaise dAval etretat krijtrotsen normandie hutterstock 1415816609, Étretat

De Falaise d’Aval is één van de populairste bezienswaardigheden van Étretat en eveneens één van de bekendste krijtrotsen van Normandië. Je herkent hem aan de natuurlijke boog waar je bij laagwater onderdoor kunt lopen. Houd wel altijd goed de waterstand in de gaten, zodat je niet met natte voeten terug hoeft of een (dure) reddingsboot je moet komen halen. Maar kijk je goed op de bordjes en vertrek je minstens 4 uur voordat het vloed wordt, dan komt het goed.

Sta je bovenop de rots, dan heb je hier een schitterend uitzicht over het strand van Étretat en de volgende boogformatie. Het is behoorlijk gecultiveerd op Falaise d’Aval, met hekjes en een loopbrug om zover mogelijk de rots op te kunnen. Een uitgestippeld wandelpad vanuit een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog brengt je naar de top van de witte krijtrots. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn in de zomer, dus kom vroeg of bezoek de Falaise d’Aval buiten het hoogseizoen om.

Tip! Boek een natuurhuisje bij de krijtrotsen van Normandië

brug naar uitzichtpunt falaise daval etretat krijtrosten normandie shutterstock 2444269929, Étretat
Brug naar het uitzichtpunt op Falaise d’Aval

L’Aiguille, ‘de naald’

Bij de Falaise d’Aval zal je direct een andere rotsformatie opvallen. Het is de Aiguille, vertaald ‘de naald’. Deze opmerkelijke rotspunt in zee is zo’n 70 meter hoog en doet denken aan een naald die de Atlantische Oceaan uitsteekt. Het is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat samen met de boog van Falaise d’Aval veel toeristen en fotografen trekt. De boog en de rotspilaar steken sterk af tegen het blauwe water, wat voor prachtige plaatsjes zorgt en deze krijtrotsen uniek in zijn soort maken.

Falaise La Manneporte, de olifantenrots

Falaise La Manneporte etretat krijtrotsen normandie shutterstock 2363966315, Étretat

La Manneporte is de naam van de witte krijtrots met een natuurlijke boog die doet denken aan de slurf van een olifant. Het is de grootste van de drie bogen in Étretat en als je er bovenop staat, heb je uitzicht een prachtig uitzicht op de oceaan, het strand en de Falaise d’Aval.

Falaise d’Amont, de kleinste rotsboog van Étretat

Falaise dAmont met La Chapelle Notre Dame Etretat krijtrotsen normandie shutterstock 1479349181, Étretat

En dan is er nog Falaise d’Amont, een kleine rotsboog omgeven door een kiezelstrand. Via een steile trap vanaf het strand kun je naar boven klimmen. Eenmaal bovenop de rots heb je een geweldig uitzicht op de befaamde naald, de olifantenslurf en de Atlantische Oceaan. Ook ligt er een klein kerkje, de Chapelle Notre-Dame-de-la-Garde, dat zeker een bezoekje waard is.

Zien & doen in Étretat

Ben je uitgekeken bij de krijtrotsen en wil je weten wat er nog meer te doen is in Étretat? We zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Struin door het oude centrum van Étretat

Étretat heeft een charmant oud centrum met kronkelige straatjes, schattige huizen, villa’s in belle-époquestijl en een oude houten overdekte markthal, waar je terecht kunt voor allerlei souvenirtjes, kaarten en schilderijen. Het dorpje is niet groot, maar wel knus en erg leuk om even doorheen te struinen. Je vindt er enkele hotels en genoeg restaurants om een lekker hapje te eten, zoals Le Bistretatais en La Courtine.

Neem een kijkje in Les Jardins d’Étretat

Naast de krijtrotsen is een andere bijzondere bezienswaardigheid in Étretat de Jardins d’Étretat. Deze unieke tuin ligt op de kliffen van Étretat en bestaat uit een mix van Engelse, Franse en Japanse bouwstijlen. Ze zijn aangelegd in strakke, golvende lijnen en bieden uitzicht op de Atlantische Oceaan. Kenmerkend zijn de diverse hedendaagse sculpturen en kunstinstallaties die verspreid over de tuin te vinden zijn. Je kunt er heerlijk rondwandelen en genieten van een oase aan rust. Het is een leuke aanvulling op je bezoek aan Étretat en de krijtrotsen. Bij de tuin bevindt zich ook een café (meer een soort foodtruck) waar je terecht kunt voor koffie en gebak.

Entreetickets voor Jardins d’Étretat

Naar het strand in Étretat

Zin om lekker naar het strand te gaan op een warme zomerdag in Frankrijk? Dat kan ook bij Étretat! Het kiezelstrand van Étretat is lang en uitgerekt en ligt tussen de kliffen van La Falaise d’Amont en Falaise d’Aval. In de zomer is het een populaire plek om te zwemmen, met een schitterend uitzicht op de krijtrotsen.

Watersporten bij Étretat

Falaise dAval en LAiguille en boot etretat krijtrotsen normandie shutterstock 491356333, Étretat

In de zomer naar Étretat en houd je van watersporten? Dan kan het leuk zijn om de kliffen per boot of per kano te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een kano huren om zelf langs de rotsen en onder de rotsbogen door te varen. Ook heeft Étretat een zeilclub, zeilschool, surfclub en bodyboardvereniging. Hier kun je terecht voor allerlei soorten watersportlessen en materiaal, zoals supboard, kano’s en catamarans.

Wandelen langs de krijtrotsen van Étretat

bankje met uitzicht op Falaise dAval etretat krijtrotsen normandie shutterstock 2230323185, Étretat

Er zijn meerdere manieren om de beroemde krijtrotsen te bekijken, bijvoorbeeld vanaf het strand of vanaf het water, zoals hierboven beschreven. De meeste mensen wandelen echter bovenlangs, voor prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan, het kustlandschap en de kliffen. Om op sommige plekken te komen, wandel je over steile paden. Het is dus slim om goede schoenen aan te trekken. De lengte van de wandelingen variëren, je hebt een wandeling die naar Falaise d’Aval en de Falaise d’Amonde gaat en er zijn ook wandelingen van een paar uur. Langs Étretat loopt bovendien de langeafstandsroute GR21. Bij de plaatselijke VVV kun je meer informatie krijgen over de wandelmogelijkheden en uitgestippelde routes.

Ben je niet in staat zo ver te lopen of ben je al actief genoeg geweest? Dan is een mooie picknickplek uitzoeken bovenop de krijtrotsen ook een goed idee. Wedden dat een Franse baguette met brie onder het genot van zo’n waanzinnig uitzicht nog lekkerder smaakt!

Campings bij de krijtrotsen in Étretat

Kamperen in de buurt van Étretat? We zetten een paar leuke campings vlak bij de krijtrotsen in Normandië voor je op een rijtje.

Camping Sûnelia L’Aiguille Creuse

Camping Sunelia LAiguille Creuse normandie, Étretat

Op zoek naar een gezinsvriendelijke camping aan de Normandische kust? Camping Sûnelia L’Aiguille Creuse ligt tussen Étretat en Fécamp en beschikt over een overdekt zwembad, tennisbaan, speeltuin en jeu de boulesbaan. Er zijn zowel kampeerplaatsen als stacaravans te huur en je kunt ook bijzonder overnachten in een kleine boot!

Bekijk de camping

Camping Abijune

Camping Abijune normandie, Étretat

Camping Abijune in Le Tilleul is ideaal gelegen, op 2,5 km van Étretat en slechts 800 meter van het strand aan de Normandische kust. De camping heeft een klein half-overdekt zwembad, dat ideaal is om verkoeling te zoeken op een warme zomerdag. Het is de ideale uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. De camping verhuurt fietsen en biedt uiteenlopende wandelpakketten aan in de omgeving van Étretat.

Bekijk de camping

Meer inspiratie voor je vakantie in Normandië:

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Tiny house in Annouville Villemesnil 1, Étretat

De 5 mooiste tiny houses in Normandië

Ontsnap aan de drukte van de stad en geniet van rust en sereniteit in een tiny house, omringd door prachtige natuur. Bekijk hier de 5 mooiste tiny houses in Normandië.